Therapievorm



Therapievorm

 

Ik ben opgeleid als integratief psychotherapeut; dit houdt in dat ik verschillende stromingen en technieken binnen de psychotherapie integreer en afstem op u als cliënt. Ik werk vanuit een persoonsgericht experiëntieel psychotherapiekader waarin de persoon in tegenstelling tot zijn klachten op de voorgrond staat. De grondhouding binnen deze stroming spreekt me erg aan: empathie, echtheid en acceptatie. Vanuit de schematherapie werk ik in mijn behandelingen vaak met het modi-model en maak ik veel gebruik van experiëntiële technieken die de nadruk leggen op ‘ervaren’ ipv ‘praten over’. Als er sprake is van trauma’s kan ik EMDR behandeling bieden voor enkelvoudig trauma of complexe PTSS. Wanneer cognitieve gedragstherapie meerwaarde kan hebben boven de meer persoonsgerichte behandeling pas ik deze toe.




Persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie (PeP), voorheen clientgerichte of cliëntcentered therapie, is een proces- en ervaringsgerichte vorm van psychotherapie. Persoonsgericht wil zeggen dat de psychotherapeut niet uw psychische 'stoornis' als uitgangspunt neemt, maar u aanspreekt als persoon en met u onderzoekt hoe het komt dat u, met uw voorgeschiedenis en toekomstverwachtingen, op dit moment vast loopt en/of klachten heeft. Experiëntiële (ervaringsgerichte) therapie houdt in dat u via gevoelsoefeningen inzicht krijgt in uzelf en meer contact maakt met uw eigen gevoelens en behoeften.


Een grondgedachte van PeP is dat de therapeutische houding van de psychotherapeut van groot belang is. Die therapeutische houding bestaat uit drie elementen: empathie, acceptatie en echtheid. Dat wil zeggen: de psychotherapeut leeft zich zo goed mogelijk in de cliënt in, accepteert de cliënt zoals hij/zij is, d.w.z. de therapeut is niet veroordelend en helpt de cliënt zichzelf niet te veroordelen en de therapeut is zelf goed in contact met zijn/haar eigen gevoelens. In de persoonsgerichte experëntiële visie zorgen deze basiselementen voor een veilig klimaat, waarin de cliënt zich verder kan ontwikkelen.


Meer uitleg over Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie via www.VPeP.nl


Schematherapie is een vorm van behandeling waarin het leren herkennen en veranderen van patronen/schema's centraal staat. Een schema is als ‘de bril’ waardoor iemand naar zichzelf, anderen en de wereld kijkt. Er wordt gekeken naar hoe je gevormd bent en hoe je in de vervulling van je basisbehoeften mogelijk gefrustreerd of gekwetst bent geraakt en bepaalde schema's hebt ontwikkeld. 


Naast deze schema’s bestaan er ook modi. Deze modi zijn toestandsbeelden die bestaan uit sterke emoties en/of rigide copingsstijlen die je denken, doen en laten overnemen en beheersen. In de therapie wordt geleerd om meer tegen de negatieve oudermodi (negatieve zelfspraak zoals “zie je wel, je kan niets”) in te gaan. Daarnaast leer je je beschermende copingmodi kennen (bijv jezelf wegcijferen, situaties vermijden of gevoelens op allerlei manieren proberen te verdringen). Verder leer je de boze kindmodus wat te temmen of juist meer te mogen voelen, het kwetsbare kind te troosten en voorzien in zijn/haar behoeften, het vrije kind in je te laten opbloeien en de gezonde volwassen modus sterker te maken.
 


Meer informatie over schematherapie via deze Animatie en schematherapie.nl


Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring en psychische klachten ontwikkelen. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden ( flashbacks en herbelevingen) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten.


Binnen de behandeling zal de therapeut vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd zal de therapeut een afleidende stimulus aanbieden zoals het volgen van de hand van de therapeut met uw ogen. Door EMDR zullen langzamerhand de herinneringen aan kracht en emotionele lading verliezen. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken en de schokkende ervaring steeds meer een plek te geven in uw levensgeschiedenis.


Animatie waarin EMDR wordt uitgelegd.


Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Binnen cognitieve therapie wordt ervan uit gegaan dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die een mens negatieve gevoelens en een bepaald gedragspatroon bezorgen, maar de 'gekleurde bril' waardoor hij/zij de dingen ziet. Wie leert deze negatieve gedachtes anders te interpreteren, krijgt een objectievere kijk op de eigen gevoelens en waarnemingen. Hierdoor kunnen negatieve gevoelens verdwijnen en zal het gedrag veranderen.


In gedragstherapie staat het gedrag van de cliënt centraal. Hoe iemand zich gedraagt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe iemand zich voelt. Als u uit angst bepaalde zaken uit de weg gaat, zal de angst vaak eerder sterker worden dan verminderen. Als u een negatief zelfbeeld heeft en u gaat sociale contacten uit de weg, kan dit uw negatieve gedachten verder versterken. Binnen gedragstherapie wordt geoefend met nieuw gedrag, waardoor er meer ruimte komt om positieve ervaringen op te doen en waardoor u meer realistische gedachten over uzelf en uw omgeving ontwikkelt.


Share by: